Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Ελεύθερος χρόνος

Το πρωί σχολείο...το απόγευμα φροντιστήριο....το βράδυ διάβασμα....Αυτή είναι σε γενικές γραμμές η καθημερινότητα των περισσοτέρων από εσάς. Ωστόσο, υπάρχει συνήθως ελεύθερος χρόνος , ακόμη και αν δεν είναι αυτός που θα επιθυμούσατε :) Πώς τον αξιοποιείτε; Τι προτιμάτε να κάνετε όταν έχετε ελεύθερο χρόνο; Ας κάνουμε μια μίνι-έρευνα ...

Περιμένω τις απαντήσεις σας μέχρι την Τρίτη/Τετάρτη .

15 σχόλια:

  1. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία μου έχουν ελάχιστο ελεύθερο χρόνο. Το ίδιο ισχύει και μ' εμένα.Για να είμαι ειλικρινής δεν αξιοποιώ σωστά το χρόνο μου.Προσωπικά, λατρεύω τη ζωγραφική,όμως τις περισσότερες φορές νιώθω τόσο κουρασμένη ,που προτιμώ να δω μια ταινία στην τηλεόραση ή να ακούσω μουσική από το ν' ασχοληθώ με αυτό που πραγματικά μ' ευχαριστεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε ακούσει από πολλά παιδιά στην ηλικία μας ότι δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι τουλάχιστον στη Β΄λυκείου με την σωστή οργάνωση του χρόνου μπορούμε να παρέχουμε στον εαυτό μας λίγη διασκέδαση. Εγώ ασχολούμαι με ξένες σειρές εξασκώντας και τα αγγλικά μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην δική μου περίπτωση, η χρήση του υπολογιστή είναι αρκετά ευχάριστη καθώς παρέχει την δυνατότητα να παρακολούθησώ ταινίες, να παίξω παιχνίδια ακόμη και να ασχοληθώ με τον προγραμματισμό.
    Βέβαια ,συνήθως ξοδεύω τον χρόνο μου με τους φίλους κάνοντας βόλτες και παρτάροντας :).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασικα εμεις ειμαστε μια γενια η οποια μονο ελευθερο χρονο δεν εχει!Τρεχουμε καθημερινα σε διαφορες δραστηριοτητες και φροντηστηρια και εντασσομαστε ετσι στον γρηγορο και αγχωδη ρυθμο της καθημερινοτητας.Ομως εστω και αυτος ο λιγος χρονος που μας απομενει ειμαι σιγουρη πως οι περισσοτεροι απο εμας βγαινουμε βολτα με φιλους και αυτο ειναι ο καλυτερος τροπος για να αξιοποιησουμε τον ελευθερο μα χρονο καθως περναμε καλα και συγχρονως μεσα απο την παρεα δημιουργουναι ενδιαφερουσες συζητησεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ως γενικό συμπέρασμα , από τους "λίγους" που συμμετείχαν στη συζήτηση (!) θα λέγαμε πώς αυτό που ισχύει για τους περισσότερους από εσάς είναι ότι αν και θα θέλατε να αξιοποιείτε και με άλλους τρόπους το λιγοστό ελεύθερο χρόνο σας συνήθως δεν το κάνετε.


    Γιατί πιστεύετε πως συμβαίνει αυτό; Τι θα μπορούσε να γίνει για να αλλάξει αυτό το φαινόμενο της μη ορθής αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου; Ποιος θα μπορούσε να βοηθήσει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστεύω πως πολλοί είναι οι παράγοντες εκείνοι που οδηγούν τους νέους στη σπατάλη του ελεύθερου χρόνου τους.Πρωταρχικό ρόλο σε αυτό παίζει το εκπαιδευτικό σύστημα,καθώς υποβάλλει τους νέους σε μια ανχώδη και εξουθενωτική διαδικασία , τις πανελλήνιες εξετάσεις.Ετσι οι νέοι στον ελεύθερο χρόνο τους προτιμούν να κάνουν κάτι απλό,που δεν ειναι πάντα ο καλύτερος τρόπος αξιοποιήσής του.Αν όμως οι νέοι μάθαιναν από μικρή ηλικία να αξιοποιούν ορθά το χρόνο τους,είτε από το σχολείο είτε από την ίδια την οικογένειά του,αυτή η κατάσταση δεν θα ειχε φτάσει σε αυτό το σημείο.

      Διαγραφή
    2. συμφωνώ μαζί σου Δαυϊδία , όμως το φαινόμενο αυτό δεν εντοπίζεται μόνο στους νέους που φοιτούν στο λύκειο, αλλά και σε μικρότερα παιδιά ή ακόμη και σε φοιτητές με απεριόριστο ελεύθερο χρόνο...θεωρείς πως και για αυτούς ευθύνεται το σχολείο;

      Διαγραφή
    3. Η αλήθεια είναι, πως σημαντικό ρόλο παίζει και ο χαρακτήρας του νέου.Δηλαδή, αν ένας νέος είναι οργανωμένος και του αρέσει να βάζει ενα πρόγραμμα στη ζωή του ,τότε θα υπάρχει πάντα ελεύθερος χρόνος γι' αυτόν.Με λίγα λόγια το παν ειναι η σωστή οργάνωση του χρόνου και ο σωστός καταμερισμός των ασχολιών μας.Εαν όμως δεν βάλουμε ενα πρόγραμμα ο ελεύθερος μας χρόνος περιορίζεται, με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε σε όσα προαναφέρθηκαν για τη μη ορθή αξιοποιήσή του.

      Διαγραφή
  6. Συμφωνώ απολύτα με την Δαυιδία !Κατα την γνώμη μου το πως ο κάθε έφηβος αξιοποιεί τον ελεύθερο του χρόνο είναι καθαρά δικό του θέμα. Βέβαια σε γενικά πλαίσια λίγοι έφηβοι στον ελεύθερο τους χρόνο ασχολούνται με κάτι πραγματικά δημιουργικό!
    Προσωπικά εγώ στον ελεύθερο μου χρόνο προτιμώ να ακούω μουσική και να προσπαθώ κάθε φορά να μάθω κάτι καινούριο σε σχέση με καινούρια είδη μουσικής και νέες καινότομίες πάνω σε αυτό τον τομέα..Σαφώς , άμα είχα περισσότερο χρόνο θα έκανα και άλλα πράγματα που με ενδιαφέρουν..
    Επίσης κάτι άλλο που θα ήθελα να προσθέσω είναι ότι το σχολείο όντως ευθύνεται κατα ένα μερος στο ότι εμείς οι μαθητές στον ελεύθερο μας χρόνο προτιμούμε να διασκεδάζουμε.Διότι 7 ώρες μάθημα που πολλές φορές οι περισσότερες ώρες μαθήματος δεν είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες, εξουθενώνουν τον μάθητη που μετά το σχολείο προτιμάε να πάει σπίτι να διαβάσει και αργότερα να κάτσει στον υπολογιστή αρκετές ώρες.. Αν όμως στο σχολείο κάναμε λιγότερες ώρες μάθημα ,που το μάθημα θα γινόταν με σωστότερες μεθόδους διδασκαλίας , οι μαθητές θα διάβαζαν τα μαθήματά τους και θα είχαν χρόνο να ασχοληθούν με ότι άλλο θέλουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ήθελα να συμφωνήσω με την άποψη της Δαυϊδίας καθώς και με τηςς Ανδρομάχης κατά το μέρος το οποίο αναφέρεται στον χαρακτήρα του ατόμου. Αλλά θα διαφωνήσω για το θέμα που αναφέρεται στους εξωτερικούς παράγοντες(λ.χ. το σχολείο). Μέσω της καλής διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου ενός οργανωμένου χαρακτήρα εφήβου όπως επισημαίνει και η Δαυϊδία παραπάνω, δεν θα τον ενδιέφεραν σε τεράστιο βαθμό οι εξωτερικοί παράγοντες στην οργάνωση του χρόνου του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είστε αρκετά σκληροί με τον εαυτό σας έφηβοι:) δηλ. εσείς ευθύνεστε για τη μη σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου σας; Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που σας στρέφουν προς τη ¨νόθη" ψυχαγωγία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. θα συμφωνησω και γω με την σειρα μου με την ανδρομαχη στο μερος που αναφερεται ο χαρακτηρας του καθε ανθρωπου!Αλλα θα ηθελα να επισημανω οτι οι ωρες του σχολιου ειναι οι καταλληλες για την μαθηση ορισμενων βασικων και χρησιμων πραγματων!Απο κει και περα ο καθενας πρεπει να αξιοποιει τον χρονο του σωστα με προγραμμα ετσι ωστε να κανει δημιουργηκα πραγματα που τον ευχαριστουν παραλληλα.Και αυτο ειναι το μειον στην γενια μας.Οι περισσοτεροι οταν εχουμε αρκετο ελευθερο χρονο δεν τον αξιοποιουμε σωστα κανονταν πραγματα που δεν μας προσφερουν τιποτα ενω οταν εχουμε ελαχιστον ελευθερο χρονο προσπαθουμε να τα στριμωξουμε ολα με αποτελεσμα να μαθενουμε τιποτα επικοδομητικο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άλλος ένας παράγοντας που μας στρέφει στη νόθη ψηχαγωγία είναι η κακή χρήση διαφόρων πολυμέσων όπως το ίντερνετ και η τηλεόραση που με τη σειρά τους μας αποβλακόνουναι και ταυτόχρονα επεκτίνουν τη νόθη ψηχαγωγία

    ΑπάντησηΔιαγραφή