Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

πληροφόρηση / παραπληροφόρηση

Στην τάξη αναφερθήκαμε στη σημασία της πληροφόρησης για τον άνθρωπο αλλά και στην έννοια της "παραπληροφόρησης".

Το επόμενο βήμα μας στο ιστολόγιο έχει τη μορφή μιας μικρής έρευνας. Αναζητήστε στο διαδίκτυο κείμενα ή βίντεο που παρουσιάζουν κάποια είδηση ή συζήτηση σχετικά με μια είδηση , όπου υπάρχουν ενδείξεις σχολιασμού εκ μέρους του δημοσιογράφου με στόχο να μας παραπληροφορήσει σχετικά με κάποιο θέμα. Να επισημάνετε τα σημεία στα οποία φαίνεται η προσπάθεια παραπληροφόρησης.

Εδώ παραθέτω ένα παράδειγμα

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=169296&catid=9

Mε φορτισμένη γλώσσα ο δημοσιογράφος προσπάθεί να επηρεάσει τον αναγνώστη. πχ ( "δραματικούς τόνους")
Επίσης επηρεάζεται από τη θέση του πρωθυπουργού και παρουσιάζει μια πληροφορία μη διασταυρωμένη ("Ο πρωθυπουργός είπε 2 φορες ότι τα ταμειακά αποθέματα της χώρας τελειώνουν στις 16 Νοεμβρίου.")

ΥΓ. Τα θέματα που θα βρείτε δεν είναι απαραίτητο να είναι σύγχρονα.



2 σχόλια:

  1. http://www.star.gr/Pages/Lifestyle.aspx?art=145543&artTitle=diasimos_tragoudistis_katelixe_sto_astynomiko_tmima_meta_apo_kavga

    Ο συγγραφέας του κειμένου παρουσιάζει μία είδηση βασισμένη σε εικασίες.Αρχικά, μας λέει ότι κανείς δεν ξέρει τι ήταν αυτό που ενόχλησε τον τραγουδιστή και μετα προσπαθώντας να μας ενημερώσει αναφέρει (" πολλοί λένε ότι πιθανόν...""κάποιες άλλες πληροφορίες λένε..."
    Βλέπουμε λοιπόν, ότι η είδηση είναι μη διασταυρωμένη και βασισμένη σε απόψεις διαφόρων ανθρώπων.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραπληροφόρησή μας.
    Ακόμα ,το κείμενο εμπεριέχει και σχόλια απο τη μεριά του συγγραφεα.Συγκεκριμένα, αναφέρει"ένα ποτατάκι πήγε να πιεί ο Ησαϊας Ματιάμπα με την παρέα του ,λέγε με Αθηνά Οικονομάκου και του βγήκε ξινό"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.star.gr/Pages/Lifestyle.aspx?art=149253&artTitle=mono_sto_star_gr_i_marianta_pieridi_katelixe_sto_astynomiko_tmima_me_ton_proin_tis

    Ο συγγραφεας του κειμενου περιγραφει μια ειδηση βασισμενη σε διασπαρτες πληροφοριες, αλλες φορες ονομαζει τις πηγες του(οπως αναφερει το περιοδικο ciao) αλλες φορες απλα αναφερεται στο γεγονος χωρις να αιτιολογει αυτα που γραφει με επειχηρηματα που να εχουν βαση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή