Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΚΟΜΙΚΣ

Τα κόμικς (αγγλ. comics), που είναι γνωστά και ως ένατη τέχνη, είναι μια μορφή οπτικής τέχνης που αποτελείται από εικόνες που συνήθως συνδυάζονται με κείμενο, το οποίο συχνά βρίσκεται σε συννεφάκια κειμένου ή λεζάντες. Ο μεγάλος θεωρητικός και δημιουργός κόμικς Σκοτ Μακ Λάουντ στο βιβλίο του Understanding Comics δίνει έναν πλήρη ορισμό της τέχνης σαν "σχήματα και εικόνες ευρισκόμενα εσκεμμένα σε σειρά με σκοπό να μεταδώσουν πληροφορίες και/ή να προκαλέσουν μια αισθητική αντίδραση από τον χρήστη". Ο ορισμός αυτός αφήνει ορθά έξω τις γελοιογραφίες που είναι μεμονωμένες εικόνες, αφού στα κόμικς υπάρχει σαφώς μια αφηγηματική αλληλουχία μεταξύ των εικόνων. Η ύπαρξη κειμένου επίσης δεν είναι απαραίτητη.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο κόμικ και γιατί ;


7 σχόλια:

  1. Μου αρέσουν πολλά είδη κόμικ. Αλλά το αγαπημένο μου είναι Η ΖΩΗ ΜΕΤΑ του Αρκά. Αρχικά γιατί τα πρόσωπα και ο χώρος που διαδραματίζετε δεν ξέρουμε αν γίνεται να υπάρχουν στην πραγματικότητα και γιατί σατιρίζει πολύ το θέμα της θρησκείας χρησιμοποιώντας εύστοχο χιούμορ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω ότι τα καλύτερα είδη κόμιξ ήταν αυτά που διαβάζαμε όταν ήμασταν μικροί, με τους ήρωες της Disney(Σκρουτζ, Ντοναλντ Ντακ Χιουη, Λιουη, Ντιουη, Μικυ Μαους...)όπως "Η χρυσή περικεφαλαία"και"Χαμένοι στις Ανδείς"... Ήταν τα καλύτερα, γιατί προσέφεραν άριστης ποιότητας εικονογράφηση, περιπέτεια και πάνω απ' όλα ήταν ΑΘΩΑ!!Τη σημερινή εποχή αρκετά κόμιξ χρησιμοποιούν αισχρό λεξιλόγιο,σατιρίζουν τη θρησκεία-πράγμα απαράδεκτο κατά την γνώμη μου- και το χιούμορ που προσφέρουν είναι πολλές φορές "κρύο".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το αγαπημενο μου κομιξ ειναι οι ιστοριες του αρκα.Πιστευω οτι συνδυαζει φαντασια,χιουμορ και περιπετεια.Μεσα απο τις απιστευτες,παραξενες ατακες του αρκα,ο αναγναστης μπορει να προβληματιστει για διαφορα κοινωνικα-προσωπικα θεματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αναστασία, ποιο κόμικ του αρκά έχει περιπέτεια;Για ποιο κοινωνικό πρόβλημα μιλάει; δώσε μας ένα παράδειγμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγω προσωπικα δεν εχω διαβασει και πολλα κομιξ αλλα σιγουρα το αγαπημενο μου ειναι με τις ιστοριες της παρεας mickey Donald goofy!Μπορει να ειναι παλια αλλα ποιοτικα και δεν εχουν χασει το χιουμορ τους στο περασμα του χρονου σε αντιθεση με πολλα καινουρια κομιξ που περισσοτερο στο γελοιο παραπεμπουν παρα στο αστειο για παραδειγμα ολα αυτα τα καινουργια Ιαπωνεζικα, υπαρχουν πολυ πιο ωραια ιαπωνεζικα κομιξ ομως αυτα που δημοσιευονται στην τηλεοραση και πολλα μικρα αγορια τα εχουν λατρεψει καταστρεφουν την φημη των προιγουμενων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή